LeluxBel direct!
085 400 00 87

Warmtepompen

Warmtepompen

Een warmtepomp kan een goede oplossing zijn als u voor de verwarming van uw woning uw gasverbruik sterk terug wilt brengen.

Een warmtepomp is een elektrisch systeem dat warmte uit de natuurlijke omgeving haalt. Bij nieuwbouw worden warmtepomp installaties ontworpen die volledig elektrisch functioneren. De warmte wordt dan veelal uit bodembronnen gehaald. Een uitstekende isolatie en Lage Temperatuur Verwarming (LTV) zijn daarbij noodzakelijk. Bij bestaande bouw zal een volledig elektrische warmtepomp in het algemeen onvoldoende functioneren. Lelux levert daarom geen volledig elektrische warmtepompen, maar energiezuinige warmtepompen die samenwerken met uw cv ketel.

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp soms verplicht bij de vervanging van de cv ketel.

Om de transitie naar duurzame energie te versnellen, wordt het vanaf 2026 voor een deel van de woningen wettelijk verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief wanneer uw cv ketel aan vervanging toe is. In de meeste gevallen gaat het dan om een hybride warmtepomp. Dit betreft dan met name woningen waar de terugverdientijd van een warmtepomp maximaal 7 jaar bedraagt. In de praktijk betreft dit woningen waar het gemiddeld gasverbruik meer dan 1500 m3 per jaar is.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een HR cv-ketel. De warmtebron voor de warmtepomp is in de meeste gevallen de buitenlucht. Op momenten dat de warmte levering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de combi-ketel extra capaciteit. Bij lage buitentemperaturen, als het rendement van de warmtepomp minder goed is dan dat van de cv ketel, schakelt de warmtepomp uit, waardoor de cv ketel de verwarmingsfunctie geheel overneemt. Warm tapwater wordt geleverd door de cv ketel.

Het hybride systeem levert een besparing op het gasverbruik op tot wel 70% op het gemiddelde gasverbruik. Uw extra elektriciteitsverbruik hangt af van de mate van isolatie van uw woning. MilieuCentraal betekent de totale besparing voor een gemiddelde tussenwoning op ca. € 300,- tot ca. € 400,- per jaar. Vloerverwarming is daarbij een pré, maar niet noodzakelijk.

Ventilatie warmtepomp

Als uw woning na 1975 is gebouwd en bovendien voorzien is van mechanische ventilatie, dan kan de ventilatiewarmtepomp aantrekkelijk zijn. De ventilatiewarmtepomp is een kleine, hybride warmtepomp zonder buitenunit. Deze slimme warmtepomp vervangt de huidige mechanische ventilatiebox en hergebruikt de geventileerde lucht. Met behulp van een koudemiddel wordt de lucht omgezet in warmte voor de woning. De cv-ketel springt bij op hele koude dagen.

Met behoud van uw warmtecomfort bespaart u ca. 25-55% op uw gasverbruik. Een groot voordeel is dat deze warmtepomp geen buitenunit nodig heeft en dus relatief eenvoudig te installeren is.

Lelux levert de unieke, zeer compacte Spaarpomp ventilatiewarmtepomp van Inventum; hét duurzame alternatief voor de vervanging van uw Mechanische Ventilatiebox. Lelux levert deze warmtepompen voor een aantrekkelijke prijs.

Subsidie

De overheid subsidieert de aanschaf van een hybride warmtepomp. De aanschaf van een Spaarpomp van Inventum komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een ISDE subsidie van € 2.250,-. Hierdoor heeft u uw investering snel terugverdiend.

Groene stroom voor uw warmtepomp is milieuvriendelijk. En als u zonnepanelen heeft, beschikt u zelfs over uw eigen elektriciteitscentrale waarmee u uw elektriciteitskosten aanzienlijk kunt verlagen.

Welke keuze u ook maakt, Lelux heeft altijd de beste oplossing voor uw situatie.